Engelsk pubkultur

Ordet ”Pub” kommer från Engelskans ”Public House” och är en verksamhet som historiskt kan dateras tillbaka till romarrikets början. I Brittisk och Irländsk kultur har Puben alltid haft ett stort värde och har historiskt fungerat som en knytpunkt i byar och städer. På 1600talet förklarade den Engelska parlamentarikern Samuel Pepys i sin journal puben som ”hjärtat av england”.

Under den romerska storhetstiden var pubens motsvarighet kallad ”Taverna” (Tabernae) och var en byggnad där du som förbipasserande kunde dricka, äta och även övernatta vid behov. Detta blev en väldigt populär verksamhet och Tavernor kunde finnas på en uppsjö av platser, speciellt i de fattigare delarna av städerna. På 1100talet började Tavernan ersättas med så kallade ”ale-houses” och är det som mest efterliknar den moderna puben, mest på grund at regleringarna som infördes för dessa verksamheter på 1300-talet.

Britter har druckit Ale sedan bronsåldern, men precis som nämnt tidigare var det Romarna som populariserade kulturen när de erövrade de brittiska öarna. När Romarna byggde sina långa vägsystem började de första brittiska tavernorna komma fram där resande och arbetande kunde finna förfriskningar i form av mat och dryck. När Romarna sedan började lämna de brittiska öarna under tidigt 400-tal förändrades tavernakulturen av anglo-saxarna och Ale-hus började bli mer populärt.

Ale-hus var oftast mindre verksamheter som befanns i hemmet hos bryggare. När säsongens bryggd var färdig brukade ägaren signalera genom  att sätta upp en skylt utanför hemmet och besöker kunde då komma för att njuta av brygden. Dessa Alehus blev så småningom mötesplatser för vänner och sociala grupper där man möttes för att diskutera, skvallra eller arrangera evenemang. Detta utvecklades snart till den moderna ”Puben” alltså ”Public house”. Populariteten av dessa typer av etablissemang gjorde att år 965 var Konung Edgar sätta en regel att ej fler än 1 Pub var  tillåtet per by eller samhälle.

Pub finns än idag i sin renaste form, en plats för allmänheten att komma och dricka och äta och nu för tiden kan du även spela lite snabb casino på din telefon medan du väntar på din mat eller njuter av din öl.

Under medeltiden ökade också behövet för platser att övernatta för resande missionärer, handelsmän och pilgrimmar. I samråd med detta utvecklades den klassiska Pubben till vad som senare skulle kallas för Värdshus. Värdshusen  har samma princip som en Pub eller Ale-hus, där den enda skillnaden är att övernattning för besökare erbjöds. Detta blev en vanlig företeelse för de Pubar (Värdshus) som var belägna nära stora vägar eller mellan större byar och städer.

I Storbrittaninen finns idag mängder av Pubar och Värdshus kvar som kan datera sig tillbaka flera hundra år. Vilka som faktiskt är de äldsta är omdiskuterat och hävdat av många, men av de mest kända är nottinghampuben Ye Olde Trip to Jerusalem. Det hävdas att denna pub har existerat sedan sent 1100-tal, dock finns inga uppgifter som kan bekräfta detta. Den tidigaste dokumentationen av denna och de andra pubarna som hävdar att vara äldst (Ye Olde Salutation Inn och The Bell in b.la.) är alla runt 1600-talet. Vilken pub som faktiskt är äldst kommer nog aldrig gå att bevisa, men om du som läsare har vägarna förbi kan vi  starkt rekommendera att besöka någon av dessa historiska platser.

 

Klassisk Pubmat

Pubar har nästan alltid serverat mat, men eftersom fokuset har legat på diverse drycker och brygder har inte Pubkulturen avlat fram några riktiga gourmeträtter genom åren. Det har snarare handlat om enkel mat som är mer mättande än exotisk och gärna går att tillaga i stora mängder. Naturligtvis har denna matkultur dock blivit en grundpelare i det klassiskt brittiska köket och väldigt många människor svär vid dessa rätter som kan dateras tillbaka till det så kallade ”Pubköket”. Pubmaten du hittar idag är en förlängning av traditionen att servera just den typ av mat som varit populär sedan länge. Köttpajer, Fish and Chips, Söndagsstek, Korv och mos hittar du på de flesta klassiska menyer i Storbritannien idag, även givetvis tillsammans med moderna alternativ som burgare eller en pizzaslice. Syftet med pubmat var faktiskt inte baserat på efterfrågan, utan snarare för att få kunderna att stanna längre och handla mer öl.

Det Engelska Köket

Engelsk mat kanske inte är känt världen över som exotiskt, romantiskt eller fyllt med lyxiga rätter och ingredienser, faktum är att när de flesta tänker på engelsk eller brittisk mat så tänker de flesta på ’Fish and Chips’ eller köttpajer.

Denna fördom är dock inte långt ifrån sanningen, omän lite förenklad. Engelsk matkultur kommer i huvudsak från det lokala utbudet av råvaror och ingredienser vilket inkluderar grödor, rotfrukter och fisk. Men tack vare storleken och räckvidden av det brittiska imperiet så såg man ofta en uppsjö av nya, importerade ingredienser och idéer från Kina, Indien och Nordamerika vilket har bidragit till en modernare typ av matlagning och influerat många klassiska rätter i det engelska köket. Traditionella maträtter så som bröd och ost, gryter och pajer gjorda på får, nöt, gris och vilt har funnits i evigheter. Längs kusterna har givetvis fisk och skaldjur varit basen i de flesta rätter. Influenserna från utlandet har dock funnits sedan länge. Curry var något som nådde Storbrittannien redan på 1700talet genom handel och har blivit en populär krydda, och faktiskt är basen i en av de mer klassiska brittiska maträtterna ”Currykyckling”. Det franska köket adderades  till det brittiska under de viktorianska tiderna på tidigt 1800tal.

Utländska influenser har dock hittats i historieböcker redan sedan 1200talet, kvarlevor från det Romerska imperiet som hade kontroll över stora delar av Storbritannien. Utländska kryddor, frukter och andra varor som ingefära, kanel och exklusiva sockret importerades i otroligt stora mängder av kungligheter.
Det har länge talats om att England aldrig haft en egen matkultur och det kan bero på att man så tidigt i historien influerats av utländska köken. Inte ens fundamentala klassiker som Yorkshirepudding och Fish and Chips kommer från Storbritannien.

Fish and Chips, som de allra flesta associerar med Engelsk mat, är egentligen influerat från Judarnas traditionella matkultur och ”Chips” eller ”Pommes-Frites” kommer naturligtvis från Fransmännen. Oavsett vilken syn man har på det brittiska köket kan man med lätthet säga att det absolut inte råder någon form av brist på god mat.

Engelsk Öl & Ale

Öl är en av världens mest populära drycker och dricks i olika former och färger nästintill överallt. Öl har varit en av de vanligaste dryckerna sedan medeltiden och har druckits av såväl de fattigaste som rikaste klasserna. Även om Öl har bryggts i stora mängder redan sedan innan romarriket anlände till de brittiska öarna ca 50 år f.kr. så är det under medeltiden Öl blev en ordentlig grundpelare i den brittiska kostcirkeln. Faktum är att i norr uppgjorde öl en väldigt stor del av den gemene mannens dagliga kaloriintag och dracks till nästintill alla måltider, från morgon till kväll. Man har kalkylerat att ca 300 liter öl dracks per person och år i medeltida England.

Ale, som idag är väldigt populärt, är faktiskt ingen nymodighet. Ale är egentligen fermenterad och överjäst öl och har oftast en mycket kraftigare smak och är inte främlig för att bli tillsatt med smaker av frukter, bär eller annat. Det finns en hel uppsjö av olika sorters ale, så som irish ale, brown ale, old ale, superpopulära pale ale eller Bitter Ale. Bitter Ale är inte bara en av de mest populära av Ales utan faktiskt Englands andra nationaldryck. Ett par andra intressanta ölsorter kan du läsa mer om här

Porter & Stout

Porter är förfadern till Stout som idag är en väldigt populär öltyp. Stout är idag lite mer typiskt ”irländsk” än engelsk men har sina rötter i 1700talets england där bryggstilen först kom till sin rätta. Porter och Stout är väldigt mörka drycker och väldigt bittra och smakerna kan ofta ha influenser av bröd eller t.ex. kaffe.

IPA

India Pale Ale kommer faktiskt inte från Indien som man kan tro, utan är en brittisk bitter öl som fått sitt namn då den är bryggd på ett sätt för att klara av den långa resan till indien. Detta är dock på senare år förklarat som en myt, men namnet och bryggstilen finns kvar.

Lager

Modern öl och den ljusa fina lagern vi idag är vana att dricka har sitt ursprung från ”pilsnern” som tillverkades i tjeckien år 1842, men har givetvis sina rötter i den traditionella ölen från england. Detta är den mest vidspridda ölsorten i världen och framförallt i väst dricks lageröl uteslutande i störst mängd.

Mikrobryggerier

Mikrobryggerier har stigit i popularitet med raketfart de senaste 10-15 åren, även här i Sverige. Ursprunget med mikrobryggerier kommer faktiskt från USA där man på 80talet där syftet var att kunna erbjuda annorlunda ölsorter och smaker motför de stora tillverkarna. Fördelen mikrobryggeriet har är att kunna experimentera och vara flexibla då mängden som tillverkas görs i endast en fraktionsdel av de serier som de stora tillverkarna jobbar med. Vad detta har lett till är en explosion av små bryggerier, från ensamma entreprenören till det större (men fortsatt lilla) företaget som levererar upp till maximalt 1,8 miljoner liter öl per år.