Highgate Cemetery

Highgate Cemetery – en oväntad sevärdhet

Hur ofta befinner du dig på resande fot och hör tips om att besöka en kyrkogård? Inte särskilt ofta antagligen, men faktum är att i London finns det en kyrkogård som blivit en riktig turistmagnet och som vi på Londonguide.se verkligen rekommenderar att besöka, nämligen Highgate Cemetery. Detta är något som de flesta inte gör, men borde läggas till i listan av saker att göra i London.

Vad är Highgate Cemetery?

Highgate Cemetery är en fin viktoriansk kyrkogård som ligger i den mysiga byn Highgate i norra London. I viktorianska London fanns det sju stora kyrkogårdar och alla finns kvar idag, men det är helt klart Highgate som är den mest kända. Kyrkogården är uppdelad i två delar, nämligen en äldre del (den västra delen) och en nyare del (den östra delen). Den nyare delen är som mest känd för att bland andra Karl Marx är begraven där och dit kan vem som helst komma dagligen mellan klockan 10.00 och 17.00 mot en avgift på 4 pund och promenera runt bland gravarna, för den som vill det. Kanske vill man jämföra utseendet på brittiska viktorianska gravstenar och svenska.

Det är dock den äldre delen som lockar som mest besökare och för att komma dit måste man ansluta sig till en guidad tur, som går av stapeln varje hel timma under helgen. Anledningen till detta är främst att det kan vara farligt att gå på en del ställen, bland annat där stenar rasat under årens lopp, men även att den ideella föreningen som tar hand om kyrkogården behöver inkomster för att kunna restaurera den. Kyrkogården kan bli lerig under vissa perioder, så bra skor eller stövlar rekommenderas vid ett besök.

Varför besöka en kyrkogård?

Anledningarna till att Highgate-kyrkogården lockar till sig så många besökare är flera, bland annat att det finns en hel del kändisar, skådespelare och konstnärer begravna här, såsom Charles Dickens och Douglas Adams, förutom ovannämnda Karl Marx. Kyrkogården har också använts i många skräckfilmer som ska utspela sig på gamla begravningsplatser, vilket kan vara spännande att se på riktigt.

Om du kontaktar begravningsbyrå Göteborg, kan du ibland få reda på vilka begravningsplatser kända göteborgare ligger begravda och begravningsbyrå Norrtälje kan gärna hjälpa dig att hitta var personer från Norrtälje ligger begravda och var det finns lediga gravar.

Det finns också en del vandringssägnen om kyrkogården. År 1970 kom rapporter om en mystisk grå figur som syntes på olika platser bland gravarna, vilket startade rykten om en vampyr i Highgate och som kulminerade i en vampyrjakt fredagen den 13:e februari 1970. Det har även funnits rapporter om en svävande nunna och spöket av en tokig kvinna. Om det är sant eller påhittat? Det kan bara du avgöra om du tar dig dit…